2013 m. gegužės 3 d., penktadienis

MASKUOTĖ


Šįkart pasidalinsiu savo mintimis apie maskavimosi būdus ir ypatybes. Kadangi tai mano mintys, tai jūs drąsiai galite jas palaikyti arba su jomis nesutikti. Jei ką praleisiu – praneškite apie tai komentaruose ir aš pasistengsiu pasitaisyti.
Kuo maskuotė svarbi Airsoftininkui? Mano galva, tai antras pagal svarbumą dalykas po ginklo ir apsauginių akinių. Kadangi visas šaudymasis vyksta per 30-50 metrų, iškyla būtinybė likti kuo ilgiau nepastebėtam priešo. Aišku, kad ir kaip gerai būsite užsimaskavę, jus galiausiai išduos AEG šūvio metu skleidžiamas garsas ir serijomis lekiantys BBS‘ai. Kai kuriais atvejais galima netgi nusmeigti priešą guminiu peiliu. Tačiau tai jau iš Snaiperių aprangos ir taktikos temos, apie kurią kalbėsime skyriaus gale.
Pirmasis Airsoftininko maskuotės elementas yra jo dėvima apranga. Tai turėtų būti kariškas kitelis (švarkas) ir kelnės arba kažkas panašaus. Naujokai, taupantys pirmajai ekipuotei, gali smarkiai nustebti, kai atvykę į žaidimą bus išvadinti „Pokemonais“ ir pasiųsti tolyn nežinoma kryptimi. Vadinamojo „SWAT‘o“ gerbėjus turiu nuliūdinti, kad juodos spalvos natūraliai gamtoje beveik nepasitaiko ir nematomi jūs būsit tik nakties metu ar sulindę į belangius pastatus. Taigi nerekomenduočiau pirkti juodų aksesuarų, tokių kaip taktinės liemenės, pistoletų dėklai, šalmai, pirštinės, netgi akiniai. Aišku visiškai išvengti juodos spalvos nepavyks. Dauguma parduodamų AEG yra nudažyti juodai, taip pat ir kariniai batai (kerzai), kaip taisyklė, dažniausiai būna juodi. Su šita negerove galima kariauti arba bent jau pasistengti ją sumažinti. Visad galima taikyti perdažymą, tačiau jei nesi profesionalas, to nerekomenduoju.
Grįžtant prie aprangos, reikia paminėti, kad jį būna įvairiausio marginimo. Štai keletas pavyzdžių: 
 Visi šie margučiai yra vienas ir tas pats raštas. Skiriasi tik jų spalvų deriniai. Vienas iš labiausiai paplitusių yra „Woodland“ marginimas. Tai žalių, rudų, gelsvų ir juodų dėmių mišinys. Šio marginimo aprangą galima sutikti tiek karinės aprangos, tiek medžiotojų, netgi turistinių prekių parduotuvėse. Taip pat ji dažniausiai pasitaiko ir turgeliuose ant prekystalių. Verčiant pažodžiui WOOD reiškia mišką, o LAND – pievą, lauką. Tai ganėtinai universali maskuotė ir tenkina pagrindinius jai keliamus reikalavimus, kadangi dažniausiai Airsofto žaidimai apsiriboja miškeliais ir jų pakraščiais. Visi baltai juodi, pilkšvi, melsvi bei kitų panašių, egzotiškų spalvų pamarginimai dažniausiai turi prierašą URBAN ir yra skirti miesto sąlygom, žaidžiant pastatuose ar gyvenvietėse.
Prie kitelio ir kelnių reikėtų galvos apdangalo. Susirasti galima visko, pradedant nuo skarelių su kepurėm ir baigiant kaukėmis bei šalmais. Aišku nė viena, pilnai išbaigta, kario ekipuotė filmuose nepasibaigia be taktinės liemenės, kelių ir alkūnių apsaugos, pistoleto dėklo prie kojos, gertuvės ir kitų „kietų“ elementų. Štai keletas pastebėjimų iš mano praktikos:
Taktinė liemenė yra brangus, bet naudingas daiktas. Jų būna jau galutinai sukomplektuotų ir komplektuojamų pagal pageidavimą. Pastarosios liaudyje vadinamos „MOLE“ ir yra gan brangus malonumas. Nes nusipirkęs liemenę atskirai perki tau reikalingus priedus, kurie yra tvirtinami prie jos (krepšelius dėtuvėms, granatoms, dėklą pistoletui ir panašiai). Aišku kartais gelbėja pigesnė kiniška produkcija, bet jos patikimumas irgi būna atitinkamas kainai. Šiaip „MOLE“ vadinamas pats diržų tinklas, prisiūtas prie liemenės priedų tvirtinimui. Ir kartais kiniški priedai gali netikti Lenkijoj siūtai liemenei bei atvirkščiai.
Prie kojos pritvirtintas pistoletas gerokai suvaržo judėjimą. Tenka saugotis, kad jis kur neužkliūtų. Verčiantis į šoną jis smagiai renka purvą, o greitai judant vis taikosi numauti jums kelnes. Bet neskaitant viso to, atrodo tikrai gražiai (autoriaus pastaba). Patogiau pistoletą tvirtinti prie taktinės liemenės. Aišku jis užima nemažai vietos, tačiau ne taip varžo judesius.
Kelių ir alkūnių apsaugos taip pat yra tikros nenaudėlės, nes vis taikosi nuo jūsų pasprukti arba nuslysta velniai žino kur. Žaidžiant miške man pilnai užtenka vienos kelio apsaugos (to kelio ant kurio tupiu), o kitelis ilgomis rankovėmis apsaugo mano alkūnes.
Gertuvė yra tikrai naudingas išradimas. Ypač vasarą ilgų žaidimų metu. Tai gali būti ir paprasta kariška gertuvė iš plastiko ar metalo, ir sudėtingas įrenginys vadinamas „Camelpack“ (kupranugario krepšys). Dujokaukės, apsauginės liemenės, medicininiai paketai, guminiai peiliai, žiūronai, kompasas, visa kita autentika yra pageidaujama, bet vietinės reikšmės žaidimuose nebūtina.
Šalmus dėvi visi tikri kariai, tikrame kare. Tačiau kiek jie praverčia airsofte sunku pasakyti. Kažkam jie gražūs, kažkam patinka turėt papildomą apsaugą, kažkas nemėgsta papildomo svorio ir išlaidų. Kaip bebūtų tai yra kiekvieno asmeninis reikalas. Patarimas tik toks – renkantis ekipuotę ir kitus priedus, pasistenkit, kad jų spalva labai neišsiskirtų iš bendro jūsų maskuotės atspalvio. Kaip tai padaryti? Naudokitės veidrodžiu.
Grįžtant prie maskuotės reikia paminėti veido maskuojamuosius dažus. Dauguma juos matė naudojant filmuose, kai kas išbandė pratybų metu. O štai nevykusio makiažo pavyzdys:
 
 Panašu, kad šis karys ruošėsi tik paradui, o ne realiems kovos veiksmams ar pratyboms. Pažiūrėkit ir patys nuspręskit ką galima taisyti. Aišku jei nekreipsim dėmesio į raudoną beretę taisyti reikėtų viską. Mano galva jo žalia dažų spalva gan stipriai rėžia akį, taip pat jis ganėtinai persistengė su juoda. Kaip ir minėjau juodos spalvos miške reikėtų mažinti iki minimumo. Ją pakeisti galėtų tamsiai ruda. Kad ir smarkiai išsidažęs, šis vyrukas pagailėjo dažų kaklui, lūpoms ir ausims. Visi nenudažyti odos lopai šviesis iš gan toli. Minėtų vietų jis nenusispalvino tikrai ne be reikalo. Jam pagailo savo ausų. Karinio makiažo dažai turi savybę nenoriai palikti jūsų veidą. Vien vandeniu jų nenusiplausi. Muilas irgi padeda tik po ilgo trynimo. Išeitis – makiažo valymo servetėlės. Skamba tikrai nekariškai, bet padeda. Teisingai karo spalvom nusitepliojęs karys turėtų atrodyti šitaip:
 Visas savo veido marginimas, o po to bandymas tą kūrinį nusivalyti, yra laiko reikalaujantis ir erzinantis dalykas. Išeitis skubantiems – medžiaginės arba specialiai airsoftui pritaikytos plastikinės veido kaukės:

 Taip pat dažnai maskuotei naudojamos „Shemagh“, tinklinės ar kitos skarelės:
Paprastas skarelės panaudojimas (šiam kariui garantuotai užrasos akiniai): 
Dar vienas iš būdų kaip užsirišti „Shemagh“ skarelę:
 Ir aišku reikia nepamiršti svarbiausio galvos aksesuaro – apsauginių akinių. Juos galima naudoti atskirai arba iškart su apsaugine veido kauke:
Pastarasis karys puikiai priderinęs savo aprangą prie dykumos. Vienintelis jį demaskuojantis dalykas yra jo ginklas ir blizgantis akinių paviršius. Žaidžiant airsoftą akiniai privalomi. Tačiau vietoj rasojančių ir blizgių galima pasirinkti akinius su specialiu metaliniu tinkleliu. Ne visiems jie tinka ir patinka, tačiau tikrai padeda išvengti rasojimo. Dar vienas veidą dengiančios kaukės privalumas – nebebaisu gauti šratų seriją į veidą. Kaukės minusas – trukdymas taikytis.
Internete sklando keletas patarimų kaip maskuoti savo ginklą jo neperdažius. Vienas iš tokių pasiūlymų – naudoti „Shemagh“ skarelę:
Neatrodo labai patogu, bet „Snaiperiams“ iš bėdos turėtų tikti. Judant ir bėgiojant manau iškils keletas problemų. Visų pirma skarelę reikėtų gerai pritvirtinti prie ginklo. Visi nepritvirtinti galai maskatuosis, klius už krūmų ir tuo pačiu demaskuos jus. Apvyniojus ginklą pasunkės ginklo užtaisymas, dėtuvių keitimas, optikos reguliavimas. Rimtesni snaiperiai naudoja keletą būdų savo ginklui užmaskuoti. Pirmiausia tai yra ginklo dažymas (galima terliotis pačiam arba pasitelkti pagalbon profesionalus): 

Palyginimui žvilgtelkit į sekančią nuotrauką ir pajusit skirtumą:
 

Labai norint galima išvengti dažymo naudojant maskuojančią lipnią juostą bei pagalbines priemones, apie kurias pašnekėsim šiek tiek vėliau. Dar vienas būdas likti nepastebėtam – slėptis šešėlyje. Vienintelis šį karį išduodantis dalykas yra nepridengtas veidas ir pirštai:


 

Štai dar vienas karys su specialia maskuojančia apranga. Angliškai toks kūrinys vadinamas „Ghillie“ arba „Ghillie Suit“. Gerai pasislėpus ir nejudant toks karys būtų beveik nepastebimas. Deja, viską gadina neužmaskuotas ginklas. Paieškojus internete ir mokant anglų ar rusų kalbas galima prisirinkti daugybę informacijos snaiperių ir jų maskuotės tema. Taupant jūsų laiką pateiksiu paprasčiausią būdą maskuojančiam chalatui pasigaminti, kurį radau šičia:
Jums reikės:
  • Tinklo (geriausiai tinka jūrinis tinklas, jei žinot iš kur jo gauti); 
  • Keleto matinių spalvų storų siūlų (puikiai tinka ir mezgimo siūlai); 
  • Gabaliuko tamprios guminės virvutės; 
  • Vieno slankiojančio užveržėjo.
Veiksmas vyksta sekančia tvarka:
  1. Iš tinklo iškerpam bei susiformuojam norimą apsiausto formą ir dydį (nepamirškit skylės veidui);
  2. Suraišiojam visą kūrinį į vientisą daiktą; 
  3. Nepamirštam aplink skylę veidui įverti tampriosios guminės virvutės su slankiojančiu užveržėju (skamba sudėtingai, bet taip nėra); 
  4.  Nuobodžiausia dalis susikarpyti ir suraišioti visus siūlus. Kuo siūlai ilgesni, tuo mažiau jų reikės, kuo trumpesni – tuo labiau styros ir geriau maskuos.
Baigę turėtumėt gauti kažką panašaus: 

Maniškis apsiaustas skirtas maskuoti galvai ir nugarai. Kadangi gulint ant pilvo jo ir taip nesimato. Pilnas kostiumas turėtų maskuoti ir kojas bei rankas. Norint pasiekti maksimalų rezultatą reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad:

  • Derinant aprangą prie aplinkos 40-60 % maskuotės turėtų sudaryti aplink jūsų slėptuvę randama augmenija (tam labai padeda tinklas); 
  • Tik nejudantis snaiperis yra nepastebimas (sujudėjus visas vargas nueina perniek); 
  • Visas šis garderobas turi nemažai svorio ir veikia kaip kailiniai, ko pasekoje karštą dieną muša prakaitas, rasoja akiniai; 
  • Visas šis balaganas smagiai renka aplinkinius šapus bei kitas šiukšles, o pririnkęs nenori su jais skirtis (tai gerai maskuoja, bet jo išvalymas tikrai užknisa);
Kaip ir minėjau anksčiau, pateikiu dar vieną ginklo maskavimo būdą, kuris labiau aktualus snaiperiams. Tai paprasčiausia guma, naudojama siuvimui. Ant jos priraišiojame tų pačių siūlų, kuriuos naudojom ir apsiausto gamyboje. Reikalui esant, imame visą šį kūrinį ir tiesiog apvyniojame juo ginklą. Guma gerai priglunda ir nesimakaluoja. Tuo pačiu už jos galima prikaišioti žolių bei kitos augmenijos.  
Tai tik vienas iš galimų „Ghillie“ variantų. Jį pasirinkau, nes man jis atrodė paprastas ir reikalaujantis mažiausiai vargo. Nepamirškit, kad keičiantis aplinkai, turėtų keistis ir jūsų maskuotė. Neretai prisitaikyti ganėtinai sunku, bet kartais įmanoma užsimaskuoti ir vidury prekybos centro.

TAI TIEK PAMĄSTYMŲ ŠIAM KARTUI

2 komentarai: